Veganskt vin till veganerna

Veganskt vin till veganerna

Det blir mer och mer populärt att bli vegan och inte bara för att äta vegansk mat utan också dricka veganskt vin och annan dryck. Det ekologiska vinet har du säkert redan Mer »

Så inreder du matplatsen för njutningsfulla måltider

Så inreder du matplatsen för njutningsfulla måltider

Det är enkelt att inreda en mysig mathörna, oavsett om man bor litet eller stort. Har man inte mycket yta att röra sig på är ett klaffbord perfekt då det går att Mer »

Laga mer hälsosam mat

Laga mer hälsosam mat

Om man planerar att börja leva mer hälsosamt, antingen för att gå ner i vikt eller helt enkelt för att få mer energi och må bättre, är maten naturligtvis en stor del Mer »

Lergrytan – långsam matlagning

Lergrytan – långsam matlagning

En lergryta är ett klassiskt inslag i varje svenskt kök, och ett oumbärligt hjälpmedel om man vill skapa smakrika, näringsrika och saftiga maträtter i ugn. Lergrytan kallas också romargryta, och den mest Mer »

Grilltips till sommaren

Grilltips till sommaren

Nu när sommaren kommit med sol och värme vill allt fler ta fram grillen och laga mat ute istället för inomhus. Det finns dock en del saker som är värt att tänka Mer »

 

Parfym inför dejten med en god matlagning

Om man ska ha en romantisk dejt i hemmet vare sig man är en man eller kvinna, är det härligt att ha en lyxig parfym på sig och vara snyggt klädd. Vill man vara lite extra romantiskt, kan man bjuda på hemlagad mat och det finns många bra rätter som passar för dejten.

Köp en exklusiv parfym online inför dejten!

En dejt kan vara både trevlig och spännande och det är roligt att göra sig fin inför dejten. För ett komplett gott intryck, är en härlig och exklusiv parfym perfekt på hemmadejten! Härlig parfymdoft ihop med en hemlagad middag med tända ljus, kan bli riktigt uppskattat och lyckat. Då finns det tips på de mest romantiska rätterna som man kan laga till middagsdejten. Vill man köpa en parfym och inte hinner shoppa ute, kan man köpa en exklusiv parfym från hugo boss enkelt och bekvämt hemma från soffan! Fördelen med att shoppa en exklusiv parfym online, är att man spar tid och kan i lugn och ro välja på ett stort sortiment parfymer med snabb leverans. Då doftar man riktigt gott inför middagsdejten med romantisk mat och mysig stämning!

Drömdesserter i romantikens tecken

En hemlagad middag på en dejt kan inte vara mer än mycket romantisk då man lagt ner sin egen själ och omsorg. Att sedan klä upp sig fint och dofta gott med en exklusiv parfym man har köpt online, skapar ett genuint intryck med omtanke och man blir definitivt mer attraktiv. En lyckad middag bör ha en förrätt och huvudrätt, men också en riktigt god efterrätt. Det finns riktigt goda desserter att göra själv och som går snabbt att göra. Det kan till exempel vara en saftig kaka av Nutella, vattenmelonsorbet eller banan och jordnötsglass. Med god mat, en härlig parfym, snygga kläder och en ljuvligt god efterrätt, kan man se fram emot en mycket lyckad middagsdejt!

Snabba och praktiska mellanmål

Magen börjar oftast kurra i de minst lägliga situationer. Den kan t.ex. gärna sätta igång på mötet med arbetskollegorna, när du är på väg till gymmet eller när du plötsligt behöver jobba över. Mellanmål är dock inte enbart för den som kommer senare hem till middagen, utan är något som de allra flesta behöver för att kunna hålla energinivån uppe hela dagen.

Hunger gör dig inte bara okoncentrerad på uppgiften som du har framför dig, utan det kan också göra dig trött, ge dig huvudvärk eller få dig att känna dig hängig. Med ett snabbt och enkelt mellanmål kan du vara säker på att alltid stilla hungern innan magen börjar kurra ordentligt och på så sätt hålla dig mätt och glad. På internet finns det idag mängder med bra och enkla recept som du kan använda dig av, men kom ihåg att det också finns ett färdigt och bra mellanmål som du bara behöver stoppa i väskan. De färdiga knäckebröden från Wasa är en riktig storfavorit som passar lika bra i portföljen som i handväskan eller skolväskan!

Gör dina egna snabba mellanmål

Låt oss säga att du inte vill använda färdiga mellanmål den här gången, utan vill göra dina egna! Härligt! Vi har plockat ut några av våra absoluta favoriter som går snabbt att förbereda och som håller dig riktigt mätt och glad.

Grönsaksbar med kikärtor – Med kikärtor kan du göra dina egna billiga och nyttiga mellanmål. Det här mellanmålet passar för dig som behöver något mer matigt och som är sugen på salt. Basen består av kikärtor som tillsammans med andra rivna grönsaker är pressade till en god bar. Dessa passar dessutom bra att frysa, vilket gör att du kan göra storkok och ha färdiga mellanmål redo.

Nötbars med jordnötssmör – Bars är utmärkta att ha som mellanmål och därför tipsar vi gärna om ett flertal sådana. Älskar du nötter så är denna nötbar med jordnötssmör något som passar dig. Baren är både matig, nyttig och väldigt mättande. För den som inte tål nötter kan man ersätta basen med pumpasmör och tahini!

Äppelsmoothie – Med en äppelsmoothie får du inte bara något riktigt gott och uppfriskande, utan du får även ett mellanmål som går snabbt att förbereda och som kostar väldigt lite. Köp hem lite extra äpplen nästa gång och skär dem i bitar innan du fryser in. Äpplena mixar du sedan tillsammans med vita bönor, alternativt havregryn. Tillsätt gärna kanel och kardemumma, så smakar det som en äppelkakssmoothie.

Banankaka – Banankaka är alldeles utmärkt att ha till mellanmål och ger dig energin du behöver för att orka med dagen. Här kan du med fördel använda dig av övermogna bananer, eftersom det ger en extra sötma till kakan. Det innebär också att du inte behöver ha i socker. Vill du göra den extra söt kan du kombinera bananen med riven morot. Mums!

Håll igång matlagningsglädjen även i hektiska tider

Det är stor skillnad på att vara singel och ha all tid i världen att stå i köket, experimentera med olika maträtter och njuta, och att plötsligt ha familj med små barn och ändå försöka få till matlagningen. Vissa lyckas, men för många andra är det en tuff omställning, speciellt om man älskar att laga mat.

Matkassar för alla

För de flesta barnfamiljer blir det lättast att en förälder ställer sig i köket och lagar mat medan den andra tar hand om barnen. Det är inte alltid det blir så smidigt ändå, då barn har en tendens att vara väldigt nyfikna på vad som försiggår i köket och gärna vill hjälpa till. Då är det inte lätt att försöka åstadkomma kreativ matlagning som kanske innebär många olika moment med råvaror, kastruller och stekpannor. Första hjälpen i sådana här situationer är att bestämma sig för att börja beställa matkassar online. Detta har en mängd olika fördelar, bland annat finns det numera en matkasse för nästan varje smak, och en av de mest populära är familjematkassen. Här får du recept och råvaror till en veckas middagar, och allt är mängdberäknat, vilket gör att det blir mindre matavfall. Bara det är en gigantisk fördel. Det finns en mängd företag som erbjuder matkassar online idag; det är bara att botanisera och välja det som passar er familj bäst. Ofta kan ni även plocka ihop en veckomeny med smaker ni tycker om, eller välja en med, för er, nya recept.

Få mer ork och mer tid över

Matkassar är ett sätt att minska stressen som ofta uppkommer i barnfamiljer, och alla föräldrar kan nog skriva under på att det tar både tid och energi att planera middagar, handla, stå i kö och sedan komma hem och laga själva middagen. Genom att beställa matkassar slipper du några av de mest energikrävande bitarna, och det som är kvar är att bestämma vilken kasse ni vill prova och sedan laga maten – inte så illa, eller hur? Det här kommer hjälpa er med tidsplaneringen i familjen men ni föräldrar kommer också ha lite mer tid över, lite mer ork, och det är något som många längtar efter. Matkassar passar inte alla, men det kan verkligen vara värt ett försök, för kanske är detta den detaljen som kommer få er familj både gladare och mer balanserad? Plus att ni får möjlighet att hålla matlagningsgnistan vid liv och utforska nya recept – om ni vill.

Konsten att laga italienskt för nybörjare

Italiensk mat är ett ypperligt val för den som vill laga sin egen mat och kunna äta bra mat, även på vardagarna. Många rätter är enkla att laga till, det är näringsriktig mat och priserna på de råvaror som behövs är klart överkomliga. Det italienska köket har dessutom en bredd som innebär att det finns något för alla, även för den mest kräsne. Den som gillar vad havet har att erbjuda, kan söka sin inspiration från kuststäderna och de italienska öarna. Den som föredrar kötträtter ska kanske leta efter recept från Rom eller de norra delarna av Italien.

Klassiska rätter för nybörjaren

Även om pizzan är en klassisk italiensk maträtt, är den inte något som man ska börja med om man är nybörjare i köket. Att laga en god och autentisk italiensk pizza är en delikat uppgift och kräver dessutom att man har tillgång till en särskild ugn. De svenska hushållsugnarna är inte gjorda för att grädda en pizza i. Det självklara valet för nybörjaren är att i stället välja någon av Italiens olika pastarätter. Även en nybörjare kan, med lite träning, ganska omgående laga till en välsmakande pasta carbonara eller en pasta pomodoro.

Vill man laga lite mer avancerade maträtter kan man med fördel försöka sig på en klassisk lasagne. Det är fortfarande inte fråga om någon komplicerad matlagning, men en lasagne kräver lite mer tålamod och även något mer hantverk än en vanlig pastarätt. Den som vill lära sig mer om hur man lagar en utsökt lasagne kan besöka https://www.barilla.com/sv-se/recept/collezione/lasagne där det finns ett enkelt men klassiskt recept att följa.

Ett annat alternativ är cannelloni, som på många sätt påminner om lasagne. Men istället för pastaplattor använder man sig av stora pastarör som man fyller med olika ingredienser. Därefter ska pastarören och deras innehåll, precis som är fallet med lasagne, gräddas i ugnen till dess att pastan är al dente och den täckande osten har en gyllenbrun ton. Det är få rätter som smakar lika gott som en välgräddad Cannelloni med till exempel spenat och ricotta-ost.

Bra råvaror är grunden

Oavsett vilken rätt som man väljer att tillaga är grunden i det italienska köket att endast använda sig av förstklassiga råvaror. Utan bra råvaror är det inte möjligt att laga genuin italiensk mat. Tomaterna ska vara italienska, kryddorna ska vara färska, olivoljan ska vara kallpressad och pastan ska självfallet vara gjord på italienskt durumvete. Har man tillgång till dessa ingredienser har man goda förutsättningar för att laga till något riktigt välsmakande med inspiration från Italien.

Veganskt vin till veganerna

Det blir mer och mer populärt att bli vegan och inte bara för att äta vegansk mat utan också dricka veganskt vin och annan dryck. Det ekologiska vinet har du säkert redan hört talas om, men hur är det med det veganska?

Vegan all in!

Om du helt vill ta bort animaliska produkter ur din kost och även anpassa detta till drycker, ska du naturligtvis inte tveka att dricka veganska viner. Många vanliga viner innehåller kemikalier. Det ska också till att nämna att bara för att ett vin är ekologiskt betyder det inte att det är veganskt. Veganska viner är dock goda till all mat, även om du inte skulle vara 100 % vegan i övrigt.

Vad är veganskt vin?

Du kanske undrar hur vin egentligen kan vara veganskt? Är inte allt vin det? Finns det animaliska produkter i vin? Ja, så är det faktiskt. De används ibland för att göra vinet klarare och ta bort det grumliga som ibland kan bildas, och då talar vi om produkter som mjölkprotein, äggvita eller till och med gelatin. Alla dessa produkter räknas som animaliska och är du riktigt noga med vad du får i dig och inte ska du satsa helt och fullt på de veganska vinerna. På vinoteket.se finns det en del viner av den här sorten som du kan söka på.

Det blir idag lättare och lättare att hitta de veganska vinerna. Enligt EU:s regelverk måste det märkas ut på etiketterna eller på baksidan på flaskan. Detta gäller dock enbart om vinet innehåller mjölkprotein eller äggvita medan gelatin och andra animaliska ämnen frångår regeln, vilket är lite knepigt eftersom gelatin kommer från fläsk eller fisk.

Det ska till att nämnas att det mest är spår av dessa ämnen i vinet och alltså inte i kopiösa mängder. Ämnena avlägsnas till största delen när vinet tappas upp på flaska men vissa spår sjunker till botten och blir kvar där.

Mat som passar till många

Ibland ställs man inför tillställningar och bjudningar där många människor ska delta. Det kan till exempel handla om att du ska samla hela familjen, släkt och vänner för att njuta av god mat tillsammans, men det kan också handla om en viktig födelsedag, bröllopsdag, studentskiva eller annat som kräver att du lagar mat till många människor.

Att samlas tillsammans och äta gott har länge varit ett sätt för människor att njuta av varandras sällskap, men att laga mat till många är knepigare än att laga till några få. Anledningen till detta är för att det blir fler munnar att mätta, men att du även behöver hitta mat som de allra flesta tycker om. Ska vi dyka djupare än så måste du också se till att maten kan förberedas, så att du slipper försöka hinna steka 30 fläskfiléer när gästerna plingar på dörren. Att vara fast i köket under en fest är ingen hit. Du ska naturligtvis själv få mingla och umgås med sällskapet.

Här nedan har vi samlat de bästa knepen på hur du lagar mat till många människor. Även om maten i sig är väldigt viktig så glöm inte bort dukning så väl som att säkerställa att det finns sittplats till alla. Förbered hemmet genom att köpa nya badrumsmöbler, ändra gardinerna och köpa några smidiga utfällbara stolar om det behövs.

Bästa maträtterna för många

  • Lasagne – Få maträtter är lika enkla och goda som lasagne. Maträtten kan göras som klassisk version med köttfärs, men du kan även göra den vegansk eller vegetarisk. Det bästa här är att du kan göra stora plåtar på en gång och att du till och med kan förbereda maten dagen innan. Du behöver alltså bara värma upp den innan gästerna kommer. Vänta med att lägga på ost om du förbereder dagen innan.
  • Kryddig chili – En chiligryta är gott, enkelt att laga och kan, precis som lasagnen, tillagas dagen innan, eller till och med flera dagar innan om du fryser in den. Använd dig av kött efter önskemål eller gör den helt på grönsaker om så önskas. Den här maträtten serveras bäst med nykokt ris, nybakat bröd och välsmakande smör.
  • Fräscha sallader – Sallader har länge varit ett bra alternativ när man ska bjuda många människor på mat. Att förbereda sallader bör du dock inte göra för många dagar innan, eftersom många grönsaker kan börja vattna eller bli mjuka och slafsiga. Gör gärna flera olika alternativ, t.ex. en kyckling och pasta sallad med fetaost och soltorkade tomater och en med skinka, ost och edamame.
  • Matiga pajer – Det här alternativet kanske till och med bör stå högst upp på den här listan. Matpajer är utmärkta alternativ för den som vill bjuda på något gott och som vill kunna laga maten i förväg. Pajerna kan fyllas med nästan precis vad som helst för att det ska finnas olika alternativ och kan frysas in länge för att sedan värmas upp i ugn på bjudningsdagen.

Bli en bättre hemmakock

Oavsett om du har lagat mat i många år eller om du är en nybliven hemmakock vill du säkerligen att maten du tillagar ska smaka gott. Det är en konst i sig att kunna laga mat, även om de allra flesta vuxna vet hur man steker korv och kokar pasta. Det kommer att komma många tillfällen då du vill bjuda på något extra smaskigt eller när du bara vill bli en bättre matlagare. Arbetar du som kock till vardags eller är chef över en restaurang får du säkerligen god mat varje dag, men för andra är det inte lika vanligt. Ett företag kan dessutom använda sig av ett bemanningsföretag i Malmö när de vill säkerställa att det finns kunnig och professionell personal på plats.

Vi har sett till att samla de absolut bästa tipsen som kan göra dig till en bättre matlagare. God mat är något som alla ska kunna få ta del av!

  • Vitlök – Vitlök används ofta i mat för att ge den mer smak, men hur du bearbetar löken kan vara av stor betydelse. Pressad vitlök ger t.ex. maten en mer besk smak än om du skulle skiva den.
  • Kött – Har du problem med torrt kött? Ingen fara. Säkerställ att plattan är ordentligt het innan du lägger på köttet och håll inte på att pilla. Ju mer du vänder och vrider desto mer vätska kommer köttet att ge ifrån sig, vilket du vill undvika.
  • Pastasås – Har du problem med att få pastan att suga åt sig såsen, då kan det bero på att du har använt dig av olja. När pastavattnet har runnit bort återanvänder du lite av vattnet istället för att ta olja för att förhindra att det klibbar ihop.
  • Köttbullar – Hemmagjorda köttbullar är riktigt gott, men de kan lätt bli torra och tråkiga. Börja med att bryna köttbullarna i pannan och avsluta den sista tillagningstiden i ugnen. 15 minuter på 175 grader brukar räcka.
  • Mat utan smak – Tråkigt när maten inte smakar någonting. Det kan dock ha att göra med att du har kryddat när maten redan är tillagad och klar. För att maten ska suga åt sig av smakerna ska kryddning ske under tillagningen.
  • Grönsaker – Att koka grönsaker är i sig ingen konst, men risken är stor att de blir mosiga och tråkiga. För att undvika detta är det viktigt att du lägger ner de i vatten som redan kokar. Direkt efter kokningstiden tar du upp och sköljer av grönsakerna med kallt vatten.
  • Potatismos – Har ditt potatismos blivit som klister? Då är det dags att du lägger ifrån dig elvispen och istället satsar på en potatispress eller potatisstöt. När du vispar hårt och för länge frigör du stärkelse som orsakar klisterkänslan.

Få familjen intresserad av matlagning

Ofta är det en person som står för matlagningen i familjen. Ibland lagas det bara mat på helgen och då är det lätt att ta något snabbt, eller att åka och hämta snabbmat. Just för att det är helg är det inte heller ovanligt att man går på restaurang. I veckorna äter man ofta på jobbet eller i skolan och sedan blir det bara något lättare på kvällen. Det finns helt enkelt oftast inte tid till annat och det är jobbigt att stå i köket fram till sent på kvällen när man ska arbeta dagen efter. Hur får man egentligen familjen att bli mer intresserad av matlagning?

Julklappar med matlagningstema

Oavsett om man ska köpa en julklapp till pojkvän eller till mamma kan man välja att köpa något som kan användas i köket. Det finns flera roliga redskap och annat som kan användas. En annan idé är också att man sätter ihop en liten korg med olika godsaker som man sedan ger bort. Det är både ett billigt och kreativt sätt att ge underhållning en tid framöver. Det är dessutom gott och något man har nytta av.

Lättlagade rätter

Även om man inte har lust att stå med långkok på varken vardag eller helg finns det lättlagade rätter som inte tar mer än en halvtimme att laga. Varför inte prova att göra egna hamburgare istället för att köpa snabbmat? Egen pizza går också snabbt att laga och ofta får man en större portion som också är hälsosammare än den köpta pizzan.

Lära barn laga mat

Det är alltid en fördel om barnen får vara med och laga mat. Det kommer de ha stor nytta av när de blir äldre och dessutom kan de hjälpa till med olika saker om det skulle vara lite stressigt med matlagningen någon gång. Om något skulle hända så att barnen måste vara ensamma hemma är det också en klar fördel om de kan laga något enklare på egen hand. Det beror såklart på hur gamla barnen är. Små barn bör aldrig få använda spisen på egen hand, och de bör inte heller vara ensamma hemma särskilt länge.

Laga mat tillsammans

Ett annat sätt att få familjen att bli mer intresserad av matlagning är att man helt enkelt lagar mat tillsammans om köket tillåter det. Ibland har man helt enkelt ett för litet kök. Många gånger går det dock att lösa genom att någon skär grönsaker vid köksbordet, rör sås eller liknande. När hela familjen involveras i matlagningen blir det ofta betydligt roligare. Man kan passa på att prata om sådant som hänt under dagen, diskutera olika saker och en hel del annat. Sedan kan man njuta av maten i lugn och ro.

Flexitarian – ett modernt sätt att äta

Från två håll kommer larmen om att vi ska äta mindre mängd rött kött, både för klimatets och hälsans skull. Kanske tycker du att det låter klokt, men är samtidigt inte så värst sugen på att övergå till en helt vegetarisk kost. Då är det flexitarian du ska sikta på att bli. Det handlar om att äta enligt de nya rönen utan att helt ge avkall på köttet. För många är det ett lagom första steg att ta mot en förmodad bättre kost.

Att laga flexitarisk kost är enkelt. Om du har ett slitet kök känns det kanske inte så inspirerande att laga mat. Har du funderat på att renovera? Det är kul att få ett modernt kök där du vill tillbringa tid med både matlagning och umgänge. Antagligen har du redan i dag några vegetariska rätter på din repertoar som du inte ens tänkt på att de är köttfria. Till de hör kanske pasta och tomatsås, ost- och broccolipaj och potatis- och purjolökssoppa. Ett första steg kan vara att få in dem i vardagsmenyn lite oftare. Många som försöker äta mer grönsaksbaserade rätter och mindre kött börjar med en köttfri dag i veckan. Det finns en hel rörelse som heter Meatfri Monday och som till exempel flera skolor är med i. Hoppa på tåget du också om du känner för det!

Framför allt är det rött kött, speciellt nöt och fläsk, som påstås göra skada; du kan därför börja med att byta ut ett par sådana rätter mot fisk eller fågel. Strimlad kalkon istället för biff eller falukorv ger en god stroganoff. Du kan också göra en halloumi stroganoff där du byter ut köttet mot strimlad morot och halloumi. Lite röda linser i såsen ger en behaglig mättnad även för den mest inbitna köttätare, samtidigt som det tillför många bra näringsämnen.

Baljväxter sägs vara bra för klimatet och kan ofta vara ett substitut för kött. En köttfärssås kan ersättas av en sås på lök, vitlök, krossade tomater, buljong, oregano och belugalinser. Chili con carne blir snabbt både nyttigare och billigare om köttfärsen ersätts av blandade kokta bönor. Den rätten heter chili sin carne, det vill säga chili utan kött, och finns i otaliga varianter.

På sommarhalvåret är det gott med sallader och de kan du göra matiga och mättande genom att lägga till någon eller några av de här ingredienserna:

  • Räkor eller tonfisk
  • Kokt ägg
  • Kokt mathavre eller korn
  • Quinoa kokt i buljong
  • Mozzarellaost eller fetaost
  • Avokado
  • Marinerad eller friterad tofu
  • Kikärtor
  • Rostade nötter eller frön

Att äta bättre behöver inte vara så svårt. När du väl kommer igång med att byta ut några rätter i veckan mot nyttigare alternativ kommer du att märka att det är riktigt roligt att experimentera med grönsaker i köket. Vill du sedan ta steget mot en mer växtbaserad kost finns det många goda ersättningsprodukter för mjölk och kött, till exempel havregrädde och sojafärs.

Äta nyttigt, gott, billigt och lättlagat

Kan man äta bra mat och ha dåligt ställt samtidigt? Lustig frågeställning kanske, men de flesta av oss vet att det ofta är mer av månaden kvar i slutet på pengarna så frågan är intressant för många av oss. Svaret på frågan är att det faktiskt inte behöver vara dyrt att äta hälsosamt. Vad det handlar om är att laga maten från grunden och välja så bra råvaror som möjligt. Det är faktiskt ganska enkelt att lyxa till det även om man inte har så mycket pengar att röra sig med. Det är som med allt annat, är man kreativ kan man enkelt lyxa till livet oavsett vad det gäller. Man kan till exempel lyxa till det innan man hittar på nått skoj som bowling stockholm, besöker Grönan eller spelar golf , men nu pratar vi mat.

Musselsås till pasta

Musslor är till exempel en bra råvara som går att köpa konserverade. Musslor innehåller Zink och Selen som är viktigt att få i sig. Man kan enkelt göra en god pastasås som inte behöver kosta mer än 30-40 kronor. En fullkornspasta till såsen är mer mättande.

En enkel, god, nyttig och billig pastasås gör du genom att hacka en lök och två vitlöksklyftor. Fräs på dessa lätt i en stekpanna. Häll över grädde och töm musslornas spad i stekpannan och rör samman detta. Salta lätt och krydda med svartpeppar och gärna nån sorts dillkrydda. Låt puttra på låg värme i cirka 10 minuter, under tiden som du kokar pastan. När de tio minuterna gått lägger du i musslorna för en snabb uppvärmning. De ska inte koka för då blir de sega. Klart! Det behöver inte vara svårare än så att lyxa till det med en riktigt god musselsås.

Janssons frestelse

Janssons är en populär rätt som vissa föredrar att äta runt jul medan andra gärna gottar sig med denna delikata rätt året runt. De ingredienser som behövs är en burk ansjoviskryddad sill, potatis, lök, grädde och gärna en klicka smör och ströbröd.

Om potatisen är ekologisk så behöver du bara skölja den. Mycket av potatisens näringsämnen sitter i skalet så ät det också.

För 4 portioner behövs 10 stycken normalstora potatisar. Gör du mat åt dig själv så kan du halvera antalet. Innan du sätter igång sätter du ugnen på 225 grader och gör i ordning så att du kan ställa in formen i mitten av ugnen. Skär potatisen i stavar. Hacka löken. Ansjovisfileerna är stora så de kan du dela i 2-3 bitar Varva detta i flera lager med potatis, lök, ansjoviskryddad sill, potatis lök o.s.v. Det översta lagret ska vara potatis. Häll över 2 dl grädde och häll även lite av ansjovisspadet så blir det en saftig rätt. Pudra över ströbröd om du har och sprid några klickar smör på toppen. In i ugnen. När det doftar underbart i köket är Jansson klar. Det tar cirka 45 minuter. Den här rätten går på ca 50 kronor för fyra portioner. Enkelt, nyttigt, link text billigt och gott.

Smaklig måltid!

Mostra